Τεστ :στειρότητα ή έλλειψη γονιμότητας

2. ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ - ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Οι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι μπορεί να έχει μια σχετική υπογονιμότητα (δηλαδή μειωμένη πιθανότητα για σύλληψη) ή να είναι στείρο (μηδενική πιθανότητα σύλληψης) είναι οι εξής:


Α) Προβλήματα από την γυναίκα (40%):

  • Προβλήματα σχετικά με την ωοθυλακιορρηξία (απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες).Στειρότητα υπάρχει, όταν δεν πραγματοποιείται ωορρηξία και συνδυάζεται με έλλειψη εμμήνου ρύσεως («αμηνόρροια»), αν και πάρα πολλές τέτοιες γυναίκες επιδέχονται θεραπεία με ορμόνες και φάρμακα. Αν οι ωοθήκες δεν έχουν καθόλου ωοθυλάκια που να ανταποκρίνονται («ωοθηκική ανεπάρκεια»), η μόνη δυνατή θεραπεία είναι να χρησιμοποιηθεί δότρια ωαρίου ή εμβρύου.
  • Απόφραξη σε κάποια σημεία μεταξύ του κόλπου και των ωοθηκών, η οποία δεν επιτρέπει τη συνάντηση σπερματοζωαρίου-ωαρίου (το συνηθέστερο σημείο απόφραξης είναι οι σάλπιγγες-άλλοτε θεραπεύεται με μικροχειρουργική, διαφορετικά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-IVF).
  • Ενδομητρίωση, μια συχνή κατάσταση κατά την οποία ιστός όμοιος με το εσωτερικό στρώμα της μήτρας («το ενδομήτριο») αναπτύσσεται και έξω από την μήτρα, παρεμποδίζοντας την επέλευση ορισμένων γεγονότων τα οποία είναι σημαντικά για την σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ,χειρουργική ή με υποβοηθούμενη σύλληψη. Η έλλειψη γονιμότητας είναι μάλλον σχετική παρά απόλυτη.


Β) Προβλήματα από τον άνδρα (40%):

  • Προβλήματα με την ποιότητα σπέρματος, όπως η μειωμένη κινητικότητα, ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και οι αυξημένες ανώμαλες μορφές. Συχνά δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η αιτία που προκαλεί αυτές τις ασθενοτερατοσπερμίες.
  • Προβλήματα με την παραγωγή σπέρματος. Η έλλειψη γονιμότητας είναι ολοκληρωτική όταν δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια στο υγρό της εκσπερμάτωσης («αζωοσπερμία»),κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σπερματοζωαρίων στους όρχεις ή σε απόφραξη των πόρων διαμέσου των οποίων τα σπερματοζωάρια φτάνουν στο πέος. Πολλά από τα προβλήματα αυτά λύνονται με την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Γ) Προβλήματα του ζευγαριού (20%):

  • Σ'αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα δεν αφορούν τον κάθε έναν χωριστά αλλά τον συνδυασμό του συγκεκριμένου ζευγαριού.


Προηγούμενο Θέμα

Πίνακας Περιεχομένων

Επόμενο Θέμα