3. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

 • Προκειμένου το ζευγάρι να ελέγξει τη γονιμότητά του, ενδείκνυται να ελέγξει το ορμονικό προφίλ των γυναικών όπως μεταξύ άλλων στην αρχή του κύκλου FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προλακτίνη καί έλεγχο των επιπέδων προγεστερόνης στο δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου, για να διαπιστωθεί ή ύπαρξη της ωοθυλακιορρηξίας.

 • Ανάλυση σπέρματος (ή έλεγχος μετά από προγραμματισμένη σεξουαλική επαφή ,για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν σπερματοζωάρια στη βλέννα του τραχήλου - Ηuhner's Test).

  Ή να προβεί:
 • σε ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων («υστεροσαλπιγγογραφία»).

 • Λαπαροσκόπηση (βλ. το κείμενο που ακολουθεί) για να ελεγθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων και επίσης να διαπιστωθεί και ορισμένες φορές να θεραπευθεί η ενδομητρίωση.


Οι παραπάνω εξετάσεις μπορεί να δείξουν:

Α. πλήρη έλλειψη γονιμότητας (δηλαδή την ύπαρξη «στειρότητας») όπως:

1. Ωοθηκική ανεπάρκεια, με μηδενική πιθανότητα πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας.
2. Πλήρη έλλειψη σπερματοζωαρίων («αζωοσπερμία»),ή
3. Πλήρη απόφραξη των σαλπίγγων

Β. Σχετική έλλειψη γονιμότητας (υπογονιμότητα):δηλ. μία ή περισσότερες από τις παρακάτω αιτίες

 1. Αραιή ή απουσία ωοθυλακιορρηξίας η οποία εν μέρει επιλύεται με θεραπεία
 2. Διαταραχή του σπέρματος.
 3. Μερική απόφραξη των σαλπίγγων λόγω παρουσίας ινώδους ιστού γύρω από την σάλπιγγα ή την ωοθήκη.
 4. Ενδομητρίωση οποιουδήποτε βαθμού.
 5. Οποιαδήποτε ανωμαλία της μήτρας, όπως ινομυώματα, πολύποδες ή συμφύσεις της κοιλότητας της.
 6. Οποιαδήποτε ανωμαλία του τραχήλου όπως για παράδειγμα μετά από κωνοειδή εκτομή τραχήλου ή χρόνια φλεγμονή («τραχηλίτις».)
 7. Οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση προς το σπέρμα («αντί-σπερμικά αντισώματα») είτε του ίδιου του άνδρα είτε της συντρόφου του.
 8. Έλλειψη σεξουαλικής επαφής στο ζευγάρι.

Οι πιο πολλές από αυτές τις ανωμαλίες είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα. Ο συνδυασμός πολλών ανωμαλιών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματική θεραπεία χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική αναπαραγωγική διαδικασία.

Μερικές φορές, δεν είναι προφανής καμιά ανωμαλία οπότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας.

Μερικές αιτίες έλλειψης γονιμότητας μπορούν να ξεπεραστούν με απλά φάρμακα ή με παρέμβαση από τον εξειδικευμένο σε θέματα υπογονιμότητας ιατρό σας. Ο σκοπός αυτής της θεραπείας είναι να αποκτήσετε πάλι ένα φυσιολογικό επίπεδο πιθανοτήτων εγκυμοσύνης: οπωσδήποτε θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Σε γενικές γραμμές όσο πιο σημαντική είναι η αιτία που ανακαλύπτεται και θεραπεύεται (υπό την προϋπόθεση ότι είναι θεραπεύσιμη), τόσο πιο βελτιωμένες θα είναι και οι πιθανότητες να προκύψει εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο.

Διαφορετικά, θα χρειαστεί το ζευγάρι να καταφύγει σε κάποια από τις σύγχρονες μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής. Ο όρος "Μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής" σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε την αναπαραγωγική τεχνολογία για να αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα εγκυμοσύνης τον μήνα κατά τον οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία. Οι διάφορες μορφές χρήσης αυτής της τεχνολογίας περιγράφονται πιο κάτω.

Προηγούμενο Θέμα

Πίνακας Περεχομένων

Επόμενο Θέμα